Mindfulness is een methode om los te komen van onbewuste, automatisch ingesleten patronen. Als we onze aandacht richten op hoe de dingen ‘nu’ zijn dan komen we in contact met een diepe toestand van ontspanning van lichaam en geest.
Leven in het nu
Mindfulness betekent eenvoudig gezegd: met alle aandacht leven in het nu. Er is geen gisteren, geen morgen er is alleen vandaag. Het is niet eenvoudig om volledig in het ‘nu’ te zijn. Dikwijls kunnen je gedachten afdwalen naar het verleden, of pieker je over de toekomst. Misschien denk je helemaal niet na bij de dingen die je doet. Als je automatisch door de dag beweegt ben je vooral mindless, je waarneming werkt op de automatische piloot: je kunt ook zeggen dat je onbedachtzaam bent.
Voorbeelden
Een voorbeeld van ‘op de automatische piloot’ kan zijn dat je dagelijks in je auto een vaste route rijdt, je vertrekt en komt aan op je bestemming zonder er eigenlijk bij na te denken hoe je nu gereden bent.
Een ander voorbeeld: Je moet examen doen en tijdens dit examen raak je verstrikt in een soort gepieker. ‘Had ik het maar beter geleerd, was ik maar eerder begonnen’ De aandacht die je nu nodig hebt om de vragen te beantwoorden verschuift naar het verleden. Daarbij komt dat negatieve gedachten die ontstaan over jezelf zoals, ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben niet slim genoeg’, het denkproces van het huidige moment verhinderen. In deze situatie kun je zeggen dat je meer selectief op jezelf gericht bent dan op de taak het tentamen zo goed mogelijk te maken.
Kiezen voor mindfulness
Mindfulness kan rust brengen in een hoofd vol met gedachten, zowel positieve als negatieve gedachten. Waar het om gaat is dat je datgene wat zich op een moment aandient, ervaart zonder te oordelen. Sensaties, gevoelens en gedachten komen langs en ze gaan weer weg. Onaangename gevoelens en gedachten wil een mens liever niet, maar wat te doen als ze er toch zijn? Door je erdoor mee te laten slepen, of weg te drukken, help je jezelf niet. Bij mindfulness leer je om een andere houding te vinden ten aanzien van wat zich zo in jou afspeelt. Je houding wordt meer de houding van de onderzoeker, je kijkt als het ware naar je eigen ‘ik’ op een afstand. Minder ‘zo ben ik’ en ‘zo is het’ maar meer ‘ zo neem ik dit waar’ en `zo denk ik dat’. Door meer bewust te worden schep je ruimte voor jezelf, je gedachten en je emoties. Je bent beter in staat om te bemerken hoe gebeurtenissen, gevoelens en gedrag elkaar activeren en daardoor ook beter in staat om te kiezen om op een andere, wijzere manier, om te gaan met de ervaring van het huidige moment.
Bij welke klachten kan mindfulness je helpen?
- Burnout/overspannenheid
- Vermoeidheid, slaapproblemen
- Piekeren
- Angstverschijnselen
- Somberheid/depressie
- Onzekerheid
- Doorbreken van ongewenste patronen
Hoe ziet een therapie sessie eruit?
In deze vorm van therapie leer je om af te stemmen op het huidige moment.
Door middel van mindfulness meditatieoefeningen, word je je meer bewust van wat er zich in lichaam en geest afspeelt. Je leert je emoties, je fysieke gewaarwordingen en je gedachten op te merken en een accepterende en niet oordelende houding te ontwikkelen ten aanzien hiervan. Naast deze oefeningen, waarbij ik je praktisch ondersteun, is er ruim aandacht voor jouw gedrag, je patronen. Deze zijn vaak al op jonge leeftijd ontstaan. We gaan kijken hoe dat bij jou zit. Welke patronen zou je willen veranderen? Wanneer en hoe zijn deze patronen ontstaan en wat is de invloed van je gedachten? Bij mindfulness therapie gaan we diepte in; je leert om niet wenselijke gedragspatronen te doorbreken. Bewustwording is de sleutel tot verandering.
Wil je liever een mindfulnesstraining volgen i.p.v. therapie? Dat kan natuurlijk ook.
Je kunt kiezen uit de 8-wekelijkse mindfulnesstraining of het combitraject mindfulness/coaching. In laatstgenoemde variant krijg je iets extra’s; begeleiding in de vorm van personal coaching. Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen; 0681956629. Je kunt ook een e-mail sturen of het contactformulier op deze website invullen. Vermeld hierbij je telefoonnummer, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug.
Lees ook de ervaringen van cursisten op deze website!
Verschil tussen therapie en training:
- Bij de mindfulnesstraining krijg je een cursusmap met uitgebreide theorie en wekelijkse huiswerkopdrachten. De training is een vast programma met aandacht voor meerdere aspecten welke van invloed zijn op ons algeheel welbevinden. Jouw persoonlijke kwesties komen hierbij ook duidelijk aan bod. Het is een traject waarin je veel thuis oefent met meditaties en je diverse schrijfopdrachten maakt. De sessies duren 75 minuten en worden wekelijks, of om de week ingepland.
- Mindfulness therapie richt zich op het therapeutische gesprek, waarin specifiek gedrag centraal staat. Daarnaast krijg je meditatie oefeningen en uitleg over de beoefening hiervan. De sessies duren 60 minuten en kunnen flexibel worden ingepland.