Wat is traumatherapie (EMDR)
EMDR (Eye Movement Desensitisation en Reprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de negatieve gevolgen van een traumatische gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een ongeval, een geweldsmisdrijf, een echtscheiding of het overlijden van een dierbaar persoon zijn. De nare ervaringen worden herbeleefd (flashbacks) of uiten zich in nachtmerries. Deze klachten blijven terugkomen en verliezen niet aan kracht. Ook kun je last krijgen van PTSS (posttraumatische stressstoornis) wat gepaard gaat met schrik- en vermijdingsreacties. Dit zijn klachten die voortkomen uit de nare herinnering en/of gebeurtenis, waarbij het eraan denken nog steeds een bepaalde reactie oproept.
EMDR is breed toepasbaar
Naast de grote ingrijpende gebeurtenissen, kan EMDR ook worden toegepast bij trauma’s van kleinere omvang. Je kunt hierbij denken aan ruzies, faalervaringen, problemen in de partnerrelatie, of nare opmerkingen die je hebben gekwetst. Deze kleinere trauma’s kunnen leiden tot vermijdingsgedrag, fobieën en faalangst. Ook hier kan EMDR effectief zijn.
Hoe werkt EMDR?
EMDR is een effectieve, snelwerkende therapie. Het gaat erom dat je terugdenkt aan de negatieve gebeurtenis met de daarbij behorende beelden, gedachten en gevoelens. Om een goed beeld te krijgen van de gebeurtenis, is het van belang dat er zoveel mogelijk informatie verzameld wordt. Wanneer het ‘plaatje’ helemaal compleet is, dan kan het verwerkingsproces worden opgestart.
Samen met de therapeute wordt oude (disfunctionele) informatie opgeroepen en nieuwe (functionele) informatie geïntroduceerd. De verwerking daarvan wordt bevorderd door een afleidende stimulus (bijvoorbeeld oogbewegingen) waardoor de negatieve gevolgen afnemen. Tussen de verschillende EMDR sets zal er gevraagd worden naar wat er opkomt in je gedachten en welk gevoel je ervaart. Door EMDR worden gevoelens en gedachten in werking gezet, waardoor er veranderingen kunnen plaatsvinden in je lichaam en geest.
Wat zijn de te verwachten effecten van EMDR?
Het zal steeds makkelijker worden om aan de nare gebeurtenis terug te denken. De emotionele lading zal aan kracht verliezen. In veel gevallen veranderen de herinneringsbeelden. Het kan ook zijn dat er nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende/angstige, betekenis geven aan de traumatische ervaring. De effecten van EMDR kunnen even doorwerken, dat is positief. Nieuwe beelden en gevoelens, die gewenst zijn, kunnen korte tijd voor lichte verwarring zorgen. Dit duurt in het algemeen enkele dagen waarna er weer een nieuwe balans in het leven ontstaat waarmee je verder kunt.
De rol van de EMDR therapeut
- De therapeut zal vooraf duidelijk uitleggen wat zij gaat doen.
- Het is de bedoeling dat je je op je gemak voelt en vrijuit kunt praten.
- Een warme en open sfeer zorgt voor de beste resultaten, en dat is waar het uiteindelijk om gaat.
Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met Sandra Plas op telefoonnummer 06-81956629. Je kunt ook jouw informatie achterlaten via het inschrijfformulier, er wordt dan zo spoedig mogelijk contact me je opgenomen.
NB. Ik behandel GEEN complex trauma ( bv. vroegkinderlijke, langdurige traumatische ervaringen)